Okul dönemi çocuklar ve ebeveynleri için önemli bir dönemdir. Yeni becerilerin öğrendiği, sorunlarla karşılaşıldığı, duyguların ve iletişim becerilerinin geliştiği ve bu doğrultuda da çözüm önerilerinin sunulduğu okul dönemi pek çok avatanjı da bir arada barındırmaktadır. Yeni okula başlamış çocuklarımız diğeri ile sosyalleşmeyi, akranlarla bir arada kalmayı ve iletişim becerilerini geliştirmeyi öğrenirken diğer kademedeki çocuklarımız ise var olan potansiyelini ortaya koyarak “ben” bilincini geliştirmeyi ve sosyalliklerini arttırarak akademik olarak gelişmeyi hedeflerler. Ara tatiller ebeveynlerin önem verdiği bir süreçtir. Kimisi kurslara gitmek yeni beceriler edinmek isterken kimisi çocuğuyla başka bir plan oluşturmaya karar verir. Ara tatili verimli geçirme yolları kişiden kişiye göre farklılıklar göstermektedir. Peki sizin için en uygun ara tatili verimli geçirme yolları nelerdir? Bu sorunun cevabını birlikte düşünelim. 

Neye İhtiyacımız Var? 

Bu sorunun en iyi cevabı soruya soru ile karşılık vermektir. Kişiler eğer neye ihtiyaçları olduğunu düşünürlerse pek çok sorunun cevabını vermiş, uygulamaya koymuş olacaklardır. Ebeveyn ve çocukları arasındaki bağları incelediğimizde her ilişkinin dinamiği çok farklıdır. Bu dinamiğe göre ihtiyaçları düzenlememiz gerekmektedir. Örneğin bir bağ içinde ara tatilde bir kursa gitmek kıymetli iken bir bağ içinde sadece evde vakit geçirmek verimli olabilmektedir. Verimli kelimesinin sizde oluşturduğu anlam, o ilişki içindeki anlamını keşfetmek süreç içinde bizlere destek olmaktadır. 

Bu İhtiyacı Nasıl Karşılarım? 

İlişkiniz içinde ara tatili verimli geçirme yolları sorusunu sorup neye ihtiyacımız var cevabına baktığımızda cevaplardan bazıları “dinlenmek, ders tekrarları yapmak, sosyalleşmek” olacaktır. Sosyalleşmek ve dinlenmek kategorilerini ele alıp incelediğinizde kutu oyunları oynamak, birlikte animasyon filmler izlemek, müzeleri gezmek, doğa keşfine çıkmak, yürüyüş yapmak seçenekler arasında olabilir. Burada verilen örneklerin dışında sadece o bağ içinde kalarak anı yaşamanıza fırsat verecek her uygulama ebeveyn ve çocuğun o bağlam içinde dinlenerek sosyalleşmesine destek verecektir. Birlikte alışverişe çıkmak, örneğin bir evin ihtiyaç listesini yapıp marketten onları teslim almak da ebeveynler ve çocuklar arasındaki ilişkiyi besleyecek noktalar arasında yer almaktadır. Sosyalleşmenin akran boyutunu ele aldığımızda görüşmeler düzenlemek, oyun alanlarına gitmek, birlikte kutu oyunları oynayarak iletişim-paylaşma-bekleme gibi becerileri geliştirmek hedeflenebilmektedir. Burada yapılan etkinlik bir araçtır. Önemli olan karşılıklı duygu aktarımlarını sağlayabilmektir. Bu sebeple en doğru yöntem bu demek  doğru değildir. En doğru yöntem hislerinize tercüman olan, ilişkileri besleyen ve rahat hissettirenler arasından seçilendir. Şimdiden keyifli tatiller dileriz :)