Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor

Çocuklar için geçişler kaygı verici olabilir. Bu kaygılar okula yeni başlayan çocuklarda sıkça gözlemlenebilmektedir. Uygun adımların uygulanması ve gerekli özen ile çocuklar güvenli ortamın varlığını hissetmekte, bu alanda gelişim göstermeye de özen göstermektedirler. 

 

Ayrılık Kaygısı Nedir?

Okula uyum süreçlerinde ayrılık kaygısını sıkça gözlemleyebilmekteyiz. Bakım verenlerinden ve evinden ayrışarak artık öğrenci rolüne geçen çocukların güven ihtiyacını karşılamamız süreç içinde büyük önem taşımaktadır.

Bakım verenleri ile kurduğu bağların zedeleneceğini, yalnız ve güvensiz kalacağını düşünen çocuklarda ayrılık kaygısı gözlemlenmektedir. Bu kaygılar genelde anaokulu, ilkokul döneminde gözlemlenebilmektedir ancak her yaştan bireyde ayrılık kaygısı farklı yer ve zamanlarda gözlemlenebilmektedir. Bu durum bireyin yaşamında sıkıntılı dönemlerin yaşanmasına neden olabilmektedir.

 

Ayrılık Kaygısı ile Baş Etme Yöntemleri

Çocuğu zorlamamak ve anlayış göstermek çok önemlidir. “Okula gitmek senin için zor, kendini korkmuş hissediyorsun.” gibi cümleler ile onun duygusunu anladığınızı ve onayladığınızı hissettirin. Bu hislerin yanında ona güven vererek yanında olduğunuzu hissettirin.

  • Kaliteli zaman geçirmek çocuklar için oldukça önemlidir. Okula gidince oyunlardan, anne babadan mahrum kalacağını düşünen çocuklar için yeterli verimli zaman ayrılmalı, hem okul hem de eğlenceye vakti olduğunu göstermelisiniz.
  • Mümkünse okula kayıta beraber gidin, okulu ve öğretmenlerini görmesine yardımcı olun.
  • Öğretmeni ile tanışarak beklenti ve endişelerinizi paylaşın. Çocuklar anne babalarının kendini güvende hissetmediği bir alanda rahat ve huzurlu olamazlar.
  • Sabah okula gelindiğinde ayrılmakta zorlanan çocuklarınız için okul ile işbirliği içerisinde iletmeniz gereken oryantasyon programına uyum sağlayın.
  • Söz verdiyseniz sözünüzde durun, bu çocuğunuza güven verecektir.
  • İlişki kurmak tüm bu sürecin altın anahtarıdır. Hem ebeveyn hem öğretmen olarak çocuklarla kurulan sağlıklı ilişki güven temelli oluşturulmalıdır.
  • Birkaç hafta geçmiş olmasına rağmen çocuklarda ayrılık kaygılarının belirtileri gözlemlenebilir. Bu durumların oluşması normaldir ve çocuk oryantasyon programı çerçevesinde değerlendirilerek adım adım ilerleme sağlanmalıdır. Öğretmen, aile, öğrenci, rehberlik servisi ve gerektiğinde de bir uzman desteği daha alarak sürecinizi sağlıklı bir şekilde ilerletebilmeniz mümkündür.

İşbirliği yapmaya özen gösterilmelidir. Okula uyum sürecinin tek taraflı ilerletilmesi mümkün değildir. Gerektiğinde ise uzman desteği alarak süreç değerlendirmenizi yapmanız önerilmektedir.