Çocuğum Okula Hazır Mı?

Çocuklar yaşam boyu pek çok gelişim evresinden geçmektedir. Gelişim süreçleri içerisinde ebeveynleri en çok heyecanlandıran ve kaygılandıran geçiş okula başlangıçtır. Okula başlangıç bağımsızlaşmanın, bireyleşmenin sembolleri arasındadır. İster okul öncesi ister ilkokul başlangıcı olsun her okul deneyimi ebeveynlerde ve çocuklarda farklı hislerin oluşmasına katkı sağlar.

 

    Çocuklarda Bireyselleşme Süreci

Doğumdan itibaren bebekler kendilerini annelerinin bir parçası, uzantısı gibi görerek büyümeye başlarlar. Zamanla kendinin farkına varan bebek, ben ve öteki kavramlarını öğrenerek kendi bireyselliğini ortaya koymaya çalışmaktadır. İki yaş dönemlerinde sosyal, bilişsel ve fiziksel olarak gelişim süreçlerindeki değişimler ile bireyselliğin ilk adımları sağlanmaktadır. Bu süreç içerisinde bağımsızlığını sağlamaya başlayan çocuklar özgüveninin de artması ile yapabilirliğini ortaya koymak istemektedir. Gerekli koşulların oluşturulması ile güvenli sınırlar içerisindeki deneyimlerini sağlama imkanına sahip çocuklar daha meraklı, daha keşifçi hale gelmektedirler. Bu sürecin sonunda da ilk okul deneyimlerine sahip olmaktadırlar.

 

    Çocuklarda Okul Süreci

Okula başlangıç için yaş dönemleri belirlenmiştir. Bu yaş dönemleri çocukların duygusal, fiziksel, bilişsel ve duygusal geçişlerindeki kriterlere göre incelenmektedir. Ancak her ebeveyn ve her çocuk için bu değerlendirmeler uygun olamayabilmektedir. Aileler okul öncesi bir kuruma başlarken acaba çocuğum okula hazır mı? diye düşünerek kaygı duyabilmektedir. Bu noktada ailenin ve çocuğun incelenerek değerlendirilmesi, gerekli noktaların ele alınarak düzenlenmesi gerekmektedir. Ailelerin kaygı ve korkuları ele alınarak çocuğun kuruma hazır oluşu değerlendirilmelidir.

 

    Okul Oryantasyon Süreci Nasıl Olmalıdır?

Çocuğunuzun okul süreci hakkında bilgilendirilmesi önemli bir konudur. Okulun ne olduğu, neler yapılacağı hakkında bilgi sahibi olması belirsizliğin ortadan kaldırılması için önemli bir konu olmaktadır. Ayrılıkların geçici olduğu, okulun ve öğretmenin güvenli üs olabildiğini çocuğun görmesi okula alışmasında önemli bir etmen olmaktadır.

Çocuğunuzun gideceği okula gidip gezmesi, öğretmeni ile tanışması önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarınıza okula uyumu kolaylaştıracak oryantasyon sürecinin yapıldığı bir okul ortamının kurulması sağlıklı ayrışma adımlarını kolaylaştırmak için oldukça kıymetlidir. Ebeveynlerin soruları ve kaygılarının da dinlenmesi, onlara yol haritasının sunularak nasıl bir oryantasyon sürecinin onları beklediğinin bildirilmesi de süreç için kıymetli bir noktadır.

 

     Kaygılı Çocuklarda Okula Başlangıç

Kırık bir salıncakta sallanmak size nasıl hissettirir? Eğlenmek için olduğunuz bir ortamda bir yanınız acaba tehlike ne zaman gelecek? Ya başıma bir şey gelirse? soruları ile doluyken tam olarak şimdi ve burada olur musunuz? Kaygılı bir çocuk için de okul ve diğer yabancı ortamlar bu duyguların eşlik ettiği mekanlardadır. Güven ihtiyacının karşılanması, ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağını bilmesi, duygularının regüle edilebildiğini ve bunu kendinin de yapabildiğini görebilmesi okulda kendini rahat hissetmesi için önemli noktalar olmaktadır. En önemlisi de o kırık salıncağı çatırdatan, onarılmasını engelleyebilecek olan temel noktaların belirlenmesi, hem çocuk hem de aile ile bireysel olarak çalışılması gelişimin sağlanmasıdır.