Bazen çocuğunuza karşı sabrınızın tükendiğini hissedersiniz. “Gerçekten bu çocuğun sorunu ne?” dediğiniz zamanlar olur. Sınırlarını ve sınırlarınızı zorlar. Aslında bu zamanlar da çocuğunuz sınırlarını bilmek ister çünkü sınırlarını bildiği bir dünya ona çok daha fazla güvenilir gelir. Bunu şöyle açıklayayım: Önünüzde bir havuz olduğunu ve yüzme bilmediğinizi düşünün. Bu havuza girmeniz gerekiyor. Bu havuzun derinliğini bilmek mi size daha güvenilir gelir yoksa bilmemek mi? işte çocuklarımız da henüz yeni deneyimledikleri hayatta nereye kadar neyi ne kadar yapabileceklerini bilmek isterler.
Peki biz bu sınırları koyarken ve uygularken nasıl bir yol izlemeliyiz?
- Anne ve baba bu sınırları kuralları aynı anda vermelidir. Çocuğun gözünde anne baba arasında yaşanan tutarsızlık güvensizlik yaratır. Kural anne ve baba tarafından aynı şekilde uygulanmalıdır.
- Kurallar konusunda çocuğunuzla savaşmamalısınız. Uzlaşı dili kullanmalısınız. “Bulunduğumuz her yerin bir kuralı var ve bu kurallara biz de aynı senin gibi uymak zorundayız çünkü kurallar çevremizi insanlarla olan ilişkilerimizi düzenler. “
- Kurallarınız aşırı ve katı olmamalıdır. Her noktada her şeyin için katı kurallar koymaya başlarsanız bu çocuk için ceza olarak nitelendirilecektir. Unutmayın biz çocuğumuzun güvenli sınırlar dahilinde keşfetme duygusunu arttırıyoruz bunu engellemiyoruz.
- Koyduğunuz kurallar ve sınırlar gayet açık net bir şekilde ifade edilmelidir.
- Kuralları koyduğunuzda anne baba olarak kuralları uygularken çocuğa model olmalısınız.
- Kuralları uygulama hususunda çocuğunuz kuralı ne zaman nerede uygulayacağını bilmelidir. Bu nedenle bu bağlamda da açık olmalısınız.
- Dilerseniz kuralları hepinizin göreceği bir yere renkli kalemler ve etiketlerle yazabilir, asabilirsiniz.