Ülkemizde kitap okuma oranına istatistik bağlamında baktığımızda karşımıza %4,5 oranı çıkmaktadır. Ülkemizde televizyon izleme oranı ise %94’tür. Peki bu oranlar bize ne anlatmaktadır? Bir ebeveyn kitap okumazsa çocuklarımız kitap okur mu? Bir alışkanlığı kazandırmak istiyorsak önce kendimiz bu alışkanlığı kazanmaya dair adım atmalıyız. O halde kitap okumanın önemine değinerek başlayalım.
Kitap Okumanın Önemi
Kitap bireyin zihinsel, duygusal, sosyal ve dil gelişiminde etkilidir. Doğru ve yanlış bilgiyi ayırt etmede okuyucuya uyaranlar sunar. Böylece kişi yeni öğrenmeler için alan oluşturmuş olur. Yani kitap okumak zihni aktif tutar ve aktif zihin çevreyi gözlemlerken daha çok dikkatlidir. Kitap okuma sayesinde çocuk okuduğu her hikayede başka birinin duygularını, düşüncelerini sanki kendi duygu ve düşüncesiymiş gibi sahiplenir yani empati duyar. Böylece kitap okuma çocuğun empati duygusunu geliştirir. Kitap okuyan çocuk sakin kalma becerisini geliştirirken dinleme becerisini de geliştirmiş olur. Böylece olumlu akran ilişkileri ve sosyal ilişkiler kurmak için daha emin adımlar atar. Kitap okuyan çocuk daha çok hayal eder ve yaratıcılık isteyen her işte daha öncü olur. Stresi azaltan bir etkinlik olan kitap okuma, çocuğun dikkat süresini de oldukça geliştirir ve arttırır.
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak için Öneriler
Çocuğunuzla bir kitapçıya girip rafların arasında gezmesini kitaplara dokunmasını arka kapağını okumasını isteyin. İstediği kitaplara göz atıp yaşına ve gelişim görevine uygun olan kitabı alabilirsiniz.
Çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak adına evde kitap okuma saati ya da kitap okuma günü yapabilirsiniz. Bu süre çocuğun yaşına uygun olan süreyle belirlenmelidir. Sistematik bir arttırım yoluyla gidilirse bu alışkanlık daha kalıcı olarak kazandırılır. Yani ilk gün bugün sadece 10 dakika okuyacağız diyerek başlayabilirsiniz. Sonra bu süre her gün üçer beşer dakika artarak gidebilir. Bir başka öneri olarak çocuğunuzun kitap okumasına dair bir çizelge hazırlayabilir bunu görebileceği bir noktaya asabilirsiniz. Bu çizelgeyi ailece hazırlayabilirsiniz. Ebeveynler de kendi çizelgesini hazırlayıp her gün bunu not ederse çocuk kendi çizelgesini daha kolay dolduracaktır.
Bu çizelgede olması gerekenler:
*Ad-soyad yazılır. Örnek: Gözde’nin Kitap Okuma Çizelgesi
*Haftanın günleri eşit eşit bölünerek kutucuklar oluşturulur.
*Kitabın adı yazılır.
*Okuduğu sayfa sayısı ve süre yazılır.
*Ek olarak bugün kitap okurken nasıl hissettiğine dair bir emoji çizmesini isteyebilirsiniz.