Çocukların bilişsel, ruhsal gelişimi ve bağışıklığın güçlendirilmesi gibi nedenler başta olmak üzere pek çok alan için beslenme önemli bir konudur. Anne ve çocuk ilişkisi beslenme ilişkisi ile başlamaktadır.
Sağlıklı çocukların iştah dürtüleri de sağlıklı olmaktadır. Ancak iştah dürtülerini etkileyen pek çok uyaran bulunmaktadır. Örneğin; yediren kişi ve yedirilme şekli çocuğun iştahla yemek yemesine önemli bir yere sahiptir. Anneler kendi istediği miktarda çocuğu yedirmeye çalışarak yemek yemesi için onları zorlayabilmektedir. Burada önemli olan durum annenin tatmin olması değil çocuğun yeteri kadar beslenmiş olması gerektiğidir.
· Elde kaşıkla gezerek
· Televizyon– tablete baktırarak
· Kandırıp ağzına zorla yemek sokarak
Çocuğunuzun karnını doyurursunuz ancak onu sağlıklı bir şekilde beslemiş olmazsınız. Yetişkinler dünyasına bakıldığında akşam aynı masada aynı saatte yemek yemek önemlidir. Bunun nedeni yemeğin sadece bir karın doyurma olmadığı aynı zamanda ilişkiyi güçlendiren ve etkileşimi arttıran bir faaliyet olduğudur. Aynı durum çocuk için de geçerli olmaktadır.
Beslenme Sorunları Neden Olur?
Sindirim ve boşaltım sisteminde gözlenen problemler ya da yemek borusunda gözlenen sorunlar yeme bozukluklarına neden olabilirken depresyon,travma sonrası stres bozukluğu, anne çocuk ilişkisinde gözlenen problemler de beslenme sorunlarına neden olabilir. Annenin kaygılı hali ve kendisi ile ilgili yaşadığı sorunlar da ilişki problemlerine neden olabilmektedir.
Annenin sadece besleme amacı ile çocuğuna yemek yedirmesi aradaki sağlıklı ilişkiyi bozmakta ve çocuk bu durumu hissettikçe tepki göstermektedir. Çocuk ne kadar yemek istediğini, aç ya da tok olup olmadığını farkedemez ve ileride obezite başta olmak üzere pek çok sağlık problemi ile karşı karşıya olabileceğini unutmamak gereklidir.
Neler Yapılabilir?
· Her çocuğun her yemekten hoşlanmayacağını onun da bir damak zevki olduğunu unutmamak gerekir.
· Yemek masada oturarak hep beraber yenilmelidir.
· Sunulan porsiyon çocuğa uygun az miktarda olmalıdır. Çocuk istiyorsa daha fazlasını isteyecektir.
· Yemek yerken annenin veya besleyen kişinin aşırı titiz durumu çocukta kaygı oluşturabilmektedir.
· İyi bir annenin çocuğunu iyi besleyeceği inancından sıyrılmak gerekir. İyi ya da mükemmel annelik diye bir şey yoktur. Her ilişki kendine özeldir.
· Acıktığı zaman çocuk yemek yemelidir.
· Yemek öncesinde abur cubur verilmemesi gerekir.
· Tabakları süslemek, eğlenceli ve hoş görseller hazırlayarak çocuğa getirmek yeni tadacağı bir besin için güzel bir adım olabilir.
· Çocuğunuzu işten gelince ilk gördüğünüzde sorduğunuz soru “yemeğini yedin mi” olmamalıdır.
· Her öğünde masaya tabağı konulmalı eğer tercih etmiyorsa zorlanmamalı ve aç kalacak korkusu ile alternatif besin verilmemelidir.
Psk.Dan.İrem Demiröz