Çocuklarda sınır eğitimi hayatın akışını etkileyen önemli bir etmendir. Sınır kelimesi ebeveynler için katı bir anlam taşısa da temel amacı güvenli bir alan oluşturmak ve bu alanda özgür bir çocuk yetiştirmektir.
Sınırların Gerekliliğinin Sinyalleri
● Söz dinlememek
● Kolay öfkelenmek
● Yemek ve uyku sorunları
● Ekrandan ayrılamamak
● Sorumluluğu kabul etmemek
Çevreyi ve kendini keşfetmeye çalışan çocuklarımız sınırlar ile kendini güvende hissederler.
Sınır Eğitiminde Yöntemler
1. Öncelikle çocuğunuza onu anladığınızı ifade edin.
2. Anladığınızı ifade ettikten sonra bekleyin. Devam ettiği takdirde “Seni anlıyorum üzgünsün ancak yemek yerken televizyonu izlemiyorduk.” kuralını hatırlatın. Bu adımda sürekli tekrar etmenize gerek yoktur. Çocuğunuz ağlamaya devam edebilir, bu durum onun anlamadığını göstermez.
3. Alternatif bir yöntem sunarken amaç o konuyu geçiştirmek olmamalıdır. Bu durumu oluşturmak için ise anladığınızın mesajını vermelisiniz. Örneğin; “Seni anlıyorum üzgünsün ancak yemek yerken televizyon izlemiyoruz. Dilersen yemekten sonra sinema keyfi yaparız mısır yiyebiliriz ne dersin?” diye yapabileceği bir alan sunabilirsiniz.
4. Sözel yöntemlerin sonuç vermediği durumlarda artık mahrum bırakma ve seçenek sunma durumları gözlenebilmektedir. Sevdiği bir oyuncağı, oyun veya televizyon saatini elinden almak anlamına gelen mahrum bırakmada bu durumun “çocuğunuzun seçimi” olduğunu bilmesi gereklidir. Örneğin: “Burada ağlayarak oyun saatinin azalmasını seçiyorsun” diyerek aslında yapabileceği bir durumu elinden kaçırdığını bilmesi önemlidir.
5. Eğer son olarak hiç bir çaba sonuç göstermez ise “Sen mi televizyonu kapatırsın ben mi kapatayım?” diyerek işlem gerçekleştirilir.
6. Bazı çocuklar öfkelendiği anda kendine veya karşısındakine vurma davranışı gösterebilirler. Ebeveyn olarak kendinize vurulmasına müsade etmeyiniz. “Kızgın olsak da birbirimize vurmuyoruz.” diyerek onu tutun. Sakinleşmen için seni tutuyorum mesajını verip hazır olduğunda sarılarak da sakinleştirebilirsiniz.