Çocuklar gelişim dönemleri içerisinde pek çok korkulara sahip olabilirler. Bu korkuların bazıları gelişim dönemleri içinde normal olarak sayılırken bazılarına müdahale edilmesi gerekir. Kaygı ve korkuların üzerinde durmanız büyük öneme sahiptir. Çünkü kaygı ve korkular çocukların aşmaya çalıştığı bir sorunun habercisi olmakla beraber, çözüm önerileri geliştirerek sürecinizi yönetmeniz için de büyük öneem sahiptir. En çok bilinen dönemsel korkular arasında; karanlık, yükseklik, palyaço ve ayrılık olduğu görülmektedir. Peki neden çocuklar korkarlar?
Hangi Korkuların Gelişimi Normaldir?
Korkuların gelişim dönemlerine göre incelenmesi için öncelikle çocuğunuzun hangi gelişim döneminde olduğu ve bu dönemin özelliklerini ne kadar taşıdığını görmeniz gerekmektedir. Örneğin 2 yaş civarında bir çocuğun hem anneden bağımsızlaşmak istemesi hem de ayrılmaktan korkması beklenen bir durum olmakla beraber bu yaş 10 civarında olduğunda beklenmeyen bir durumdur. 2-7 yaş aralığında bir çocuğun karanlıktan korkması beklenen bir durum iken soyut kavrama becerisi gelişmiş bir çocukta bunu gözlemlememiz bizi farklı araştırma ve çalışmaları yapmaya götürecektir. Korkuların altındaki ana sebepleri araştırmamız ve sorunları çözümlememiz gerekir.
Korkular Görmezden Gelmeyin
Her çocuk biriciktir ve incelenecek pek çok noktası vardır. Dönemsel bir korku veya kaygı durumu olsa da çocukların duygularına tercüman olmak, destek sunmak ve aynalamak kendi benliğinin farkına varması için önem taşımaktadır. Kaygısını korkusunu resmedebilir ve bu resim üzerinde konuşabilir, kuklalar yardımı ile sözel olarak ifade etmesine katkı sunabilirsiniz. Çocuklarınızın kaygı ve korkularına önem vererek gerektiğinde bir uzman desteği alabilir, sürecinizin değerlendirilmesine katkı sunabilirsiniz. Hikaye kitaplarından yararlanabilir ve somut bir şekilde oyun ortamında çocukların kaygılarını ele alacak etkinlikler düzenleyebilirsiniz.