Hepimiz korku ve kaygı duygularını bazen yaşarız. Çocuklar da belirli zamanlarda bu korku ve kaygıyı yaşarlar. Korku ve kaygı birbirinden farklı duygulardır ve farklı kaynakları işaret ederler. Örnek olarak bir çocuk karanlıktan korktuğunu söyleyebilir bu durumda korkunun kaynağı ilk olarak düşünülen karanlık olacaktır. Öte yandan bir çocuk kaygısına dair net bir açıklama ya da net bir kaynak gösterme yapamaz. Yani kaygı, kaynağını hemen kavrayabileceğimiz bir duygu değildir. Korkunun kaynağına karşılık bazı çözümler üretip çocuğu rahatlatabiliriz ancak kaygı daha uzun bir süreci kapsayabilir.
Peki kaygılı çocuğumuza nasıl yardımcı olabiliriz?
*Çocuğunuzu kaygılı gördüğünüzde bunu es geçmeyin. Ona hissettiği duyguyu göz teması kurarak sorabilirsiniz ya da rahatlayabileceği bir temas yolunu seçerek ona güvenli bir dokunuş yapabilirsiniz.
*Hissettiği bu kaygıyı bedeninin hangi bölümünde hissettiğini bu hissettiğini hangi duyguyla yaşadığını sorabilirsiniz.
*Kaygı doğrusu etkinliği yapabilirsiniz. Bir kağıdın üzerine bir sayı doğrusu çizip 0- 10 arası puan verecek şekilde düzenleyip, “Bu sayı doğrusu seninle benim aramda ve şu an yaşadığın zor duruma yardımcı olacak. 0 puan kaygım az 10 puan kaygım çok demek. Şu an kaygına puan versen kaç puan verirsin? Peki nasıl hissediyorsun, ne düşünüyorsun, bedeninde nerede hissediyorsun?”
*Sakinken nasıl hissettiğini, davrandığını ve düşündüğünü sorabilirsiniz.
*Kaygılı olduğu duruma karşılık olumlu bir geçmiş yaşantı örneği verebilirsiniz. Mesela köpekten çok korkuyor o halde şu dönütü verebiliriz, “Geçen seninle bir köpek görmüştük ne kadar da sevimliydi bence bu köpek de çok sevimli” böylece sakince düşünmesini sağlayabilirsiniz.
*Cesaretli bir şekilde kendi kendine yaptığı davranışları motive edebilir, ödüllendirebilirsiniz.
*Onu dinlemeniz, ona anlayışla yaklaşmanız en temel iyileştirici faktördür, bunu unutmayınız..