Çocuklarda Sorumluluk Bilinci
Doğal olarak çocuklar gelişim görevlerini zamanla gerçekleştirebilir konuma gelirler. Çocuk için kazanılan her bilgi ve beceri ona özerkleşmesinde destek olur.
Peki Sorumluluk Nedir?
Sorumluluk, çocuğun bu bilgi ve becerileri hayatta deneyimsel olarak yaşaması anlamına gelmektedir. Çocukların yaşına göre bu sorumluluklar değişir. Bu nedenle yaşa uygun sorumluluklar verip sonra sözel bağlamda onlara olumlu dönüş vermek motive edici olacaktır.
Sorumluluk Kazandırmak için Ne Yapmalıyız?
Öncelikle çocuğunuza model olun. Eğer sorumluluklarınızı gerçekleştirmezseniz çocuğunuzun da kendi üzerine düşeni yapmaz. Model olurken tutarlı ve olumlu olun. Çocuğunuza neden bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini anlatın. Neden- sonuç ilişkisi kurmasına imkan verin. Çocuk nedenini anladığında sorumluluğunu üzerine alır. Çocuğunuzun bir anda sorumluluk bilincini kazanmasını beklemeyin. Bu yavaş yavaş ilerleyen bir süreçtir. O nedenle muhakkak tutarlı olun.
Sorumluluk Bilinci için Basit Adımlar
*Basit sorumluluklar verin.
*Bu sorumlulukları içeren rutinler oluşturun.
*Sorumluluk kazandırmak için oyun yolunu tercih edin.
*Bu süreçte sabırlı ve tutarlı olun.
Nedir bu basit sorumluklar?
Çocuğun yaşına uygun olarak – masaya tabak götürme, yatağını toplama, oyuncaklarını toplama vb.- seçilmelidir. Çocukla beraber karar verilmelidir. “ Sence ne yapmalıyız? Şimdi sorumluluklarımızı belirleyelim.” Bu basit sorumluluklar için rutinler oluşturursanız çocuk çok daha kolay kazanım sağlar. Örnek: Kirli tabaklar yemekten sonra mutfağa taşınacak. Okuldan geldikten sonra çanta odaya konulacak.
Oyun Yolunu Seçin
Çocuğunuzun ve sizin ortak karar verdiğiniz bir müziği açın. Bu müzikte bu sorumluluğu beraber gerçekleştirin.
örnek
Sorumluluk: oyuncakları toplamak.
Oyun: müzik eşliğinde en hızlı oyuncakları kim toplayacak?
Olumlu Olun
Çocuğunuzun sorumluluğunu yerine getirmezse onu destekleyin. Yapabilirsin gel beraber deneyelim. Çocuk sorumluluğunu yerine getirdiğinde ona “Aferin, bu iş böyle güzel yapılır” gibi olumlu şeyler söyleyin.