Uyku, büyüme ve gelişme için en kritik ele alabileceğimiz hususlardan biridir. Düzenli uyku öyküsüne sahip çocuklar daha hızlı büyüme gösterirler. Yine düzenli uyku öyküsüne sahip olan çocuklarda zihinsel beceriler daha hızlı gelişmekte ve bu çocuklar daha kolay öğrenmeler yaşamaktadırlar. Beden ve zihin uykuda daha iyi toparlanır, günlük deneyimlerin yorgunluğu en iyi uykuda atılır. Bu sebeple iyi uyuyamayan çocuklar ertesi gün yeni bir öğrenme için gönüllü olabilecek tam potansiyele ve enerjiye sahip olamazlar çünkü uyuyamadıkları uyku için oldukça öfkelilerdir. Bu nedenle;
Okul öncesi çocuklar (3-5 yaş) 10-13 saat
Okul dönemi çocuklar (6-13 yaş) 9-11 saat arası uyumalılardır.
Peki bu bilgilerden destekle ebeveynler “Uyku Alışkanlığı” kazandırmak için ne yapmalılar?
*Belirli bir uyku rutini oluşturulmalıdır. Gece yatacağı saat ve sabah kalkacağı saat konusunda aşağı yukarı belirli saatler oluşturmalısınız. Bunu bir uyku sözleşmesi haline getirebilirsiniz. Çizelge yapıp odasına asabilirsiniz. Belirlenen bu saatler çocukla ortak konuşularak karar verilmelidir. Çocuğa hayatı için değerli bir kazanım oluşturmasını sağlarken kendi sorumluluk duygusunu onda oluşturmalıyız. Bu nedenle muhakkak her alınan kararda onun da söz hakkı olmalıdır. Belirlenen saat için sizinle çatışırsa ona haklı nedenleri sunup neticede buna uyulması gerektiğini ben diliyle anlatmalısınız.
*Belirlediğiniz uyku saatine yaklaşırken çocuğa hatırlatma yapmanız gerekmektedir. Bu hatırlatmayı sabah kalkacağı saat için de yapmalısınız. ,
*Çok yorulacağı, efor sarf edeceği oyunları yatma saatinden bir saat evvel muhakkak bitirmelisiniz. Bunun tersi durumlar çocuğun zihninin ve bedeninin uykuya hazırlanmasına engel olur.
*Gece atıştırmaları bırakılmalıdır. Beden yiyeceklerden aldığı enerjiyi harcamak isteyeceğinden çocuk sürekli aktif halde kalır bu nedenle uykuyu reddeder ve oyun ister.
*Uyku saatleri konusunda kararlı olmalısınız. Tutarlılık bir davranışın kazandırılmasında son derece önemlidir.
*Çocuğa uykuyu hatırlatacak bir nesneyle uykuya hazırlayabiliriz. Bu nesne onun uyku arkadaşı olabilir. Daha çok yumuşak materyaller bu nesne seçiminde rol oynayabilir.
*En önemli nokta çocuğunuzla beraber uyumayın. Gerekirse ayak ucunda bir sandalyede oturun. O yatak sadece onun ve misafir edeceği şey onun uyku arkadaşıdır. Bu özel alan bilincini kazandırmak adına çocuğunuzda sizin yatağınızda yatmamalıdır. Eğer geceleri sizin yanınıza sürekli gelirse her zaman odasına götürüp orada yatmasını sağlamalısınız. Uyuyana kadar bekleyebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Bunu ne kadar tekrarlarsa siz de o kadar kararlı olun ve onu her zaman odasına yatağına götürün. Çocuklar her zaman sınırları zorlamak ister bu nedenle tutarlı olmak en doğru olandır.
*Sakin bir ses tonuyla kararlı bir şekilde iyi geceler öpücüğü kondurun ve onu ne kadar çok sevdiğinizi dile getirin. Sevginizi belli etmekten onun her sürecinde yanında destekçisi olduğunuzu söylemekten çekinmeyin.
Eğer çocuğunuz uzun zamandır sizinle uyuyorsa ne yapmalısınız?
-
İlk öncelikle bunun yanlış olduğundan ve kendi yatağında uyuması gerektiğinden bahsetmelisiniz.
-
Bu konuya değindikten birkaç gün sonra uygulamaya başlayabilirsiniz. Böylece yalnız yatma üzerine kaygılanan çocuğunuz için ön bir hazırlık yapmış olursunuz.
-
Uygulamaya geçmeden birkaç gün içerisinde yalnız yatmanın faydalarından bahsedebilirsiniz.
-
Eğer yalnız yatma konusunda uygulama esnasında çok direnirse aşamalı bir geçiş sağlayabilirsiniz. Önce sizin odanızda ayrı bir yatak ile işe başlayabilirsiniz. “Şimdilik bizimle aynı odada fakat ayrı bir yatakta yani senin için ayrılan bu yatakta yatabilirsin.” Önünüzdeki birkaç gün böyle geçtikten sonra onun kendi odasındaki yatağında uyuyana kadar bekleyebilirsiniz.
Çocuğun kendi odasını ve yatağını benimsemesi için odasına kendi dokunuşlarını yapmasına olanak verin. Çizdiği resimleri asabilirsiniz, duvarın bir kısmına boya yapmasına müsaade edebilirsiniz.