Yemek yeme alışkanlığı çocuğun gelişim öyküsünde dikkatli bir şekilde ele alınması gereken bir süreçtir. Sağlıklı yemek yeme alışkanlığı kazandırdığımız her çocuk yetişkinliğe daha sağlıklı bir geçiş yapacak demektir. Bunu “yemek yeme” nin özerk bir davranış olarak ele alınmasıyla açıklayabiliriz. Yani her çocuk aslında yemek yeme düzeniyle tek başına yaptıkları bir yaşam sürdürme eylemini gerçekleştirmiş olurlar. Bu nedenle bu alışkanlığı kazandırırken ebeveyn tutumları son derece önemlidir. Peki ebeveyn davranışları bu süreçte nasıl olmalıdır?
- Yemek yeme davranışı konusunda örnek teşkil etmelisiniz. Neyi yemesi için teşvik ediyorsanız önce siz denemelisiniz. “Bak bunu ben de yiyorum. Yemekten çok keyif alıyorum çünkü bu besinin faydaları...” gibi örnek cümlelerle motivasyon verebilirsiniz.
- Yemek yeme saatleri için bir rutin oluşturmalısınız. Her öğün için belirli bir saat oluşturulmalı ve buna uyum göstermesi için tutarlı olmalısınız.
- Çocuğunuzun yiyebileceği kadar porsiyon ayarlaması yapmalısınız. Doyduğu zaman onu zorlamayın. Zorlamanız tamamen itici bir güç oluşturacaktır. Bu da alışkanlık öyküsünü olumsuz etkiler.
- Yemek yeme için belirli bir zaman sınırlaması yapın. “Kahvaltımızı bitirmemiz için .. dakikamız var. Ben de sen de bu kadar sürede bitirmeliyiz çünkü günümüzü etkin değerlendirmek isteriz. Oyun oynamaya daha fazla vaktin kalmış olur.”
- Ana yemek aralarında çocuğunuzun abur cubur yemesini engellemelisiniz. Abur cuburlar onu yalancı tokluk ile oyalayıp kazandırılmak istenen sağlıklı yemek yeme alışkanlığından alıkoyar.
- Yemek yeme masasında çeşitlilik olmalıdır. Dengeli beslenme konusunda teşvik edeceğiniz çeşitli besinleri masada yemesi için sunup istediğini yemesi için serbest bırakmalısınız.
- Kendi istediği tabağı, kaşığı, çatalı, bardağı seçmesine fırsat verin. Kendine özel seçtiği bu ürünler onu yemek yemesi için güdülecektir.
- Yemek yemeyi keyifli bir hale getirin. Ailecek bir yemek yeme şarkısı üretebilirsiniz. Her öğün başında bu şarkıyı söylemesi için ona baş sanatçı rolü verebilirsiniz. Yemek günlüğü oluşturmasını isteyebilirsiniz. Bugün neler yedim, nasıl tadı vardı, neler hissettim gibi duygularını ve deneyimlerini yazmasını isteyebilirsiniz. Okuma yazma bilmiyorsa bunu anlatmasını isteyebilirsiniz.