Bir işe başladığınızı düşünün. Görev tanımınızı belli olması işinizi kolaylaştırırdı değil mi? Nasıl davranacağınızı, üzerinize düşen sorumlulukları ve yeterliliklerinizi değerlendirmenize yardımcı olurdu. Ergenlik sürecini iş tanımı belli olmayan kişinin ruh haline benzetebilirsiniz. Neler hissediyor olabilir? Heyecan, kaygı, korku. Aynı zamanda yeni deneyimlere girişme isteği. Ya yapamazsam doğru değilse düşünceleri. Duygu ve düşünceleri netleştirmeye çalışan, kendine uygun bir kimlik geliştirme sancılarını yaşayan geçiş sürecindeler bu bireyler. Sizce onların geçişinde en çok neye ihtiyaçları var? İlk ve en temel ipucuyu ben vereyim: Anlaşılmak.
Ergen Çocuğumla Nasıl Anlaşabilirim?
Ergenlik dönemi söylenince ilk aklımıza gelen kavganın ve yüksek seslerin ortaya çıktığı aile-genç sahneleri olur. Öfkeli ve diğerini anlamayan genç figürlerini çokça düşünürüz. Ancak ergenlik döneminde gözlenen bu durumlar tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Ergenlik dönemi yalnızca kavga ve gürültünün olduğu bir süreci temsil etmemektedir. Ergenlik döneminde bireyler gelişim süreçlerini ilerletmeye ve kimlik arayışını sürdürmeye çalışırlar. Bu durumda da yeni bilgilerin özümsenmesi, yeni şemaların oluşması onlar için sancılı olabilmektedir. Duygusal süreçlerini dengelerken sağlıklı yetişkin desteğine de ihtiyaç duymaktadırlar. Uyumlanma sürecini kurduğunuz sürece ergenlerin bazen yükselen agresyonunu anlamlandırarak onu güvenli alanda iletişim kurmaya teşvik edebilirsiniz. Bunu sağlamanın ilk yolu da kendi duygu farkındalığınızı gözlemlemek ve tetikleyicilerimizi fark etmektir.
Ergenlik Döneminde Dikkat Edilecek Noktalar
Her gelişim evresi bazı görevleri yerine getirebildikçe sağlıklı ilerleme göstermektedir. Ergenlik dönemindeki bir birey ne olduğunu, kim olduğunu fark etmeye çalışırken akranlarını gözlemler, ailesinin tepkilerini ölçer, okuldaki konumunu değerlendirir. Artık dış dünya ve o dünyada bir konumda yer almak onun için çok daha önem arz etmektedir. Bir grubun parçası olma girişimi ile kendi olma hali arasındaki dengesizlikler kafasını karıştırarak sıkışmışlığa neden olabilmektedir. Ergenlik döneminde dikkat edilecek en temel nokta bireyin kendini anlamasına, ne istediğini ve bunu nasıl ifade ettiğini fark etmesine yardımcı olmaktır.