Her başlangıç gibi okula başlangıç serüveni de bir o kadar heyecan ve kaygı uyandırmaktadır. Okula yeni başlayacak olan her çocuk kendisini nasıl bir yerin beklediği konusunda kaygıya kapılır. Bu nedenle onları bir ebeveyn ve öğretmen olarak sakinleştirmek bizim görevimizdir.
Okula Başlayan Çocuğun Düşünceleri ve Öneriler
Okul çocuk için yeni sosyal bir çevreyi ifade etmektedir. Bu süreçte kimi çocuk daha fazla özel ilgiye ihtiyaç duyarken kimi çocuk bu ilgiye ihtiyaç duymaz. Bu nedenle farklı davranış sergileyebilirler. Biz de bu davranışlar karşısında öğretmenler ve ebeveynler olarak anlayışlı olmalıyız. Burada esas olan çocuğun duygularını anladığımızı onlara göstermektir. “Kaygını görebiliyorum, yeni bir yer senin için zor olmalı. Biliyor musun ben de senin yaşında okula başlarken böyle zorlanmıştım. Sonra gün geçtikçe okulda sevdiğim insanları, dersleri ve yerleri keşfettim...” gibi çocuğu anladığınızı ve gelecek deneyimlerini dinleyeceğinizi vurgulayan cümleler kullanabilirsiniz.
Okulda karnım acıktı, tuvaletim geldi. Peki ben ne yapacağım?
Bu okul hiç bitmeyecek mi, ben ne zaman eve gideceğim?
Yoksa okul ben yaramazlık yaptığım için ceza olarak mı verildi?
Ya ben okuldayken annem, babam, kardeşlerim çok eğlenirlerse ya da onlara bir şey olursa?
Ya ben bu koca okulda kaybolursam, başıma bir iş gelirse?
Çocuklar bu düşüncelerle beraber okula başlayabilir. Burada önemli olan bu soruların cevaplarını onlara vermektir. Kaygısını fark ettiğiniz çocuğunuza okulun güvenli bir yer olduğunu anlatarak ilerlemek faydalı olacaktır. Okulda bir ihtiyacı olduğunda öğretmenine danışabileceğini, okulun belirli bir zamanı olduğunu, her çocuk gibi onun da belirli saatler arasında okula gitmesi gerektiği, okul saatlerinde her bir aile bireyinin kendi işlerine odaklandığını anlatmak önemlidir.