Hayatın İçinde Geçişler

Geçişler hayatımızın her anında bizimledir. Sabah uyanmak, akşam uykuya dalmak gibi gün içinde sürekli meydana gelebilen geçişler ile işe başlamak, mezun olmak, yaş almak gibi dönemsel geçişler bizler için çok kıymetlidir. Hem ebeveynler hem de çocuklar için önem kazanan bir geçiş süreci de “okula başlangıç” olmaktadır. Peki bu başlangıca hazır mısınız?

 

Bireyselleşme Süreci

Bireyselleşme sürecinin hem biyolojik hem de psikolojik adımları bulunmaktadır. Biyolojik olarak anneden doğum ile başlayan bireyselleşme psikolojik olarak yaşam boyunca adım adım sağlanmaktadır. Bu sağlıklı bireyselleşme sürecinde bakım veren ve bebek arasındaki bağ korunarak ayrışma sağlanmaktadır. Anneden kendini bağımsız birey olarak görmeye çalışan bebek, zamanla kendi benliğini ortaya koymak için emekleyerek, yürümeye başlayarak, tuvalet eğitimini alarak ve sonunda okul sürecine başlayarak birey olma yolunda ilerlemektedir. Bu bireyselleşme süreci bağımsızlık olarak görülse de bağların devam ettiği ve devam ettikçe güçleneceği yeni bir bağ sürecini de düzenlemektedir.

 

Okul Yaşamına Geçiş

Önceki yaşam deneyimlerimiz geçişlerde nasıl tepki vereceğimiz konusunda bizlere rehberlik eder. Minik adımlarla başlayan bireyselleşme sürecinin temellerinin atılmış olması okul yaşamındaki geçişlerde bizlere yardımcı olmaktadır. Bu süreçte öğrencilerin bireysel olarak tanınması ve destek sistemlerinin oluşturulması gerekir. Çocuklar güvenli bağ kurulduğunda kendini rahat hissederek o alanda hareket etme ihtiyacını karşılayabilirler. Çoğu çocuğu okulda bir köşede donmuş veya çok hareketli görebilmektesiniz. Çocukların güvenli alan içinde regüle olabilmesi oryantasyonun önemli bir noktasını sağlamaktadır. Ancak bazı çocuklar bu süreçte daha zorlanabilir ve ihtiyaçlarının karşılanması için desteğe ihtiyaç duyabilmektedir. Bu konuda uzman desteği almanız sürecinizi kolaylaştırmada büyük önem arz etmektedir. Hem özgürlüğün hem de yeni deneyimlerin kaynağı olan geçişlerin keyfini çıkarmanız dileğiyle.