Okul-öncesi Dönemde Bilişsel Gelişim 

Okul öncesi dönem çocukların; çevreyi, dünyayı, kendilerini algılayabilmelerini sağlayacak zihinsel aktivitelerin gelişimi için temel dönemdir.   

Okul- öncesi Dönemde Bilişsel Gelişimi Desteklemek için Neler Yapabiliriz? 

Öneriler: 

*Ebeveyn ve çocuk etkileşimi sağlamak için oyun niteliğinde bir etkinlik olarak, önce siz bir kağıda geometrik cisimler çizerek çocuğunuzun da aynısını çizmesini isteyebilirsiniz. 

*Evinizde, dışarıda çocuğunuzla vakit geçirirken ona etrafta olan cisimlerin adlarını, renklerini, işlevlerini sorabilirsiniz. Bu cisimleri renklerine, sayılarına göre kategori içerisine almasını söyleyebilirsiniz.  

Örnek olarak:

A: Çevrende ne görüyorsun? B: Bir yaprak. A: Peki bu yaprak hangi renk? B: Yeşil. A: O halde bana yeşil renkte ne görüyorsan söyleyebilir misin? 

*Kart eşleştirme gibi hafıza oyunları oynatabilirsiniz. Aynısı bulma ya da farkını bul oyunları çocukların zihinsel gelişimi için kıymetlidir. Bunu evden basitçe kendinizde yapabilirsiniz. Bir kağıdı eşit parçalara bölerek her cisimden iki tane olacak şekilde çizin. Bu kartları karıştırın ve arka yüzlerini çevirin. Sırayla iki kart çevirme hakkı olacak şekilde oyuna başlayın. Her bir eş bulduğunda çocuğunuzu tebrik edin. “Ne kadar da güzel hatırladın, gerçekten sen hatırlama işinde çok iyisin.” Kullanacağınız kart sayısı çok fazla olmamalı çünkü ne kadar kart olursa bu çocuğu o kadar zorlayacaktır. Bu nedenle sistematik olarak az karttan çok karta doğru ilerleyin.  

*Haftanın belirli günleri belirli saatler yaşına uygun yaratıcılığını geliştirecek oyunları –puzzle, lego- oynamasına imkan sağlayın.