Pandemi Döneminde Okula Dönüş

Ülkemizde ve tüm dünyada etkisini sürdüren pandemi döneminden en çok etkilenen kesimlerden biri çocuklardır. Her yaş döneminde belirli gelişim dönemleri mevcuttur. Gelişim dönemlerindeki görevlerin sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi ile hem akademik hem de sosyal anlamda ilerlemelerin sağlanması mümkün olmaktadır. Pandemi, çocukların gelişim süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Etkilerini hem akademik hem de sosyal-duygusal gelişim alanlarında gözlemelediğimiz bu etkileri değerlendirmemiz ve destek sağlamamız gerekmektedir.

 

Pandeminin Etkileri Nelerdir?

Pandemi döneminde sosyal mesafenin ön plana alınması çocukların sosyalleşmesine ket vururken akran paylaşımlarının azalmasına neden olmuştur. Yavaş yavaş normalleşme adımları ile çocuklar akranları ile yan yana gelerek bağımsızlık, paylaşma, problem çözme gibi alanlarda gelişim göstermeye başlamıştır. 

 

Okulda Gözlemlenen Durumlar Nelerdir?

Ebeveynler ve öğrenciler için yeni dönem hazırlıkları bu sene oldukça farklı olmaktadır. Maske, mesafe ve temizlik kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen oryantasyon programlarında zorlanmaların olduğu gözlemlenebilmektedir. Bir süredir evde izole kalan öğrencilerin bir araya gelerek hemen uyum sağlamasını beklemek oldukça güçtür. Her bireyin biricikliğini kabul ederek gerekli çalışmaların yapılması, öğrencilerin tanınması ve gözlemlenmesi gerekmektedir. 

Gözlemler ve araştırmalar öğrencilerin en zorlandığı alanın duygu regülasyonu ve ayrılık kaygısı olduğunu göstermektedir. Duygu regülasyonu; duyguların tanınmaması, ifade edilememesi ve kontrol edilmesinde zorlukların yaşanması anlamına gelmektedir. Çocuğun, gerekli tanıma çalışmaları ile kendini ifade yollarını keşfetmesi konusunda desteğe ihtiyacı vardır. Ayrılık kaygısı ise öğrencilerin okula başladığında kendini yalnız ve ailesi olmadığı için güvensiz hissetmesi ile kendini gösterebilen bir kaygı türüdür. Okulun ilk günü veya birkaç hafta sonra da açığa çıkabilen ayrılık kaygısında aşamalı ve işbirliği şeklinde ilerleme göstererek süreç yönetimi sağlamak kıymetlidir. 

Home office çalışmanın yaygınlaşarak bakım verenlerin evde bulunması çocukların aileleri ile temasını arttırmış olsa da bazı sınır ve iletişim problemlerinin de oluşmasına neden olabilmiştir. Ekranda vakit geçirilen süreler uzamış, düzensiz bir çalışma rutininin oluşmasına neden olunmuş ve bu durumda evde uygulanan bazı kuralların da esnetilerek düzenin bozulmasına sebebiyet vermiştir. Bu süreç sonunda okulun başlaması; öğrenme, dikkat ve uyum gibi belirli konularda zorlanmaların oluşmasına neden olmuştur. 

Çocuklar içinde bulunduğu koşullara uyum sağlama sürecine yetişkinlerin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Ebeveyn ve okul işbirliği içerisinde olarak gerekli süreçleri takip edebilmektedir. Uygun adımlar atıldığında yavaş yavaş süreç boyunca iyileşme ve gelişmeleri fark edebileceksiniz.