“Sahaya Destek” Psikolojik İlk Yardım Nedir?

İçinde bulunduğumuz zor dönemde alan uzmanları elinden gelen desteği verebilmek için gerekli çalışmalara başlamaktadırlar. Depremzedelerin şu an ihtiyacı olan şey temel bakımlarını sağlayabilecek hizmetlerden yararlanmak, güvenli bir alanda olmaktır. Bu prensip ile baktığımızda bireyler için “psikolojik ilk yardım” hizmetinin ne kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Psikolojik İlk Yardım Nedir?

Psikolojik ilk yardım; afet yaşamış bireyler ile bağın kurulması, destek sunulmasını amaçlamaktadır. Afetlerden hemen sonra bireylerin ihtiyaç analizlerinin yapılması, gerekli yönlendirmelerin sağlanması psikolojik ilk yardım ile mümkündür.

 

Psikolojik İlk Yardımı Kim Yapar?

Psikolojik ilk yardım her birey tarafından yapılabilir. Psikolojik ilk yardım;

  • Sadece uzmanlar tarafından yapılmamaktadır.

  • Her birey gerekli becerilerini kullanarak yardım edebilir.

  • Bir terapi yöntemi değildir.

  • Bireyin kendi hazır oluşunu sağlayarak diğerlerine vereceği desteği temsil etmektedir.

 

Kimler Psikolojik İlk Yardımda Bulunmamalıdır?

Psikolojik ilk yardımın amacı saha çalışmalarına destek olarak bireylerin fiziksel ve psikososyal desteğini sağlayabilmektir. Bu noktada bu desteği verecek bireylerin hazır bulunuşluğunun sağlanmış olması, bu deneyim ile nasıl çalışabileceği konusunda kendini değerlendiriyor olması gerekmektedir. Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız saha çalışmasına katılmak yerine diğer alanlarda destek vermek için sürecinizi şekillendirebilirsiniz.

 

Psikolojik İlk Yardımda Dikkat Edilecekler?

  • Saha çalışmalarına yapılacak destek için koordine olabilecek kurum ve kuruşlar ile bireylere destek sunmak oldukça önemlidir. 

  • Psikolojik ilk yardım sürecinde bireyi zorlamadan onun ihtiyaçlarını fark ederek destek olmak amaçlanır. Bireylerin isteği dışında onlara temas etmek, konuşturmaya çalışmak yanlıştır. Saygı duymak, yanında olup fiziksel olarak varlığını devam ettirmek için destek olmak gerekmektedir. Kişilerin beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik destek hizmetlerini sağlamak hedefimiz olmalıdır.

  • Bireyler konuşmak istediğinde dinlemek, yargılamamak, rahatlamasına “şimdi ve burada güvende bizlerle” olduğunu fark etmesine destek olmak gereklidir.

  • İyi bir gözlemci olmak, gerekli ihtiyacı fark edip koordine içinde bunu sağlayabilmek kıymetlidir.