Sınav Kaygısı
Sınavlar hayat boyu birçok yerde karşımıza çıkar. Çoğu öğrencilik dönemine denk gelmektedir. Sınav öncesinde “Acaba sınavım nasıl geçecek?” , “Kesin yapamayacağım, zor sorular olacak”; sınav sırasında “Çok kötü bir not gelecek, zaten ben bu dersi hayatta veremem”, “Zamanım yetişmeyecek” “Bu soru çok zor hayatta yapamam” gibi cümleler sınav kaygısına örnek cümlelerdir. Bu nedenle sınav kaygısı, sınav öncesi ya da sınav sırasında öğrencinin performansını tam olarak göstermesinde engel oluşturur. Sınav Kaygısı, kişinin eğitim hayatını olumsuz etkileyen bir endişe sürecidir.
Sınav Kaygısı Nasıl Anlaşılır?
Öğrencide huzursuzluk, uykusuzluk, başaracağına dair güvensizlik ve umutsuzluk sınav kaygısının nedenlerindendir. Bedensel olarak da kendini belli eden sınav kaygısı kendisini karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi olarak gösterebilir.
Sınav Kaygısının Nedenleri
Öğrencinin kendisine, hemen ulaşamayacağı hedefler koyması(20 aldığı bir sınav için bir hafta sonraki yoklamada 100 puan alma hedefi koyması) .
Öğrencinin ailesinin, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının yüksek beklentisi.
Öğrencinin ders çalışma, dinlenme zamanlarını kısacası zamanını iyi yönetememesi.
Öğrencinin görev ve sorumluluklarını ertelemesi.
Öğrencinin başarısız ve değersiz olmaya yönelik olumsuz inançları. (Ben zaten başarısızın tekiyim.)
Sınav Kaygısına Son: Bir Gevşeme Egzersizi Örneği
Gevşeme egzersizleri kişinin kendini rahatsız hissettiğinde başvurduğu yöntemlerden biridir. Bu egzersizler bedene odaklanır ve kişi an ile temas kurar. Sınav kaygısı kişinin şimdi ile olan bağlantısını koparır ve kişi hep olumsuzu düşünmeye odaklanır. Bu nedenle bu egzersizlerle kişi kaygısıyla baş edebilir.
Beraber Gevşeyelim
Eğer öğretmenseniz bunu sınav kaygısı çeken öğrencilerinize sınav öncesi uygulayabilirsiniz.
Bu egzersizde duyu organlarına odaklanarak gevşeme sağlanır.
Hadi şimdi gözlerinizi kapatın. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir yerde hayal edin. Bu sizin daha önce gittiğiniz, gördüğünüz bir yer olabilir. Sadece rahat bir ortam hayal edin.
O rahat olduğunuz ortamda kendinizi görün. Çevrenize bakın neler görüyorsunuz? Gördüğünüz nesnelere odaklanın. Nesnelerin renklerine odaklanın. Onlara dokunduğunuzu hayal edin. Ne hissediyorsunuz?
Kafanızı kaldırın biraz uzağa doğru bakın. Uzaklarda neler var? Sonra yavaşça yeri hissedin. Ayak tabanınızı hissedin ve yere basın. Şimdi çıplak ayaklasınız. Peki nasıl hissettiniz? Bu hissinize odaklanın.
Çevrenizde yürüyüş yaparken etrafa dikkat edin. Yolda gördükleriniz nelere benziyor? Peki neler duyuyorsunuz? Çevrenizdeki seslere odaklanın. Bunlar nasıl sesler? Rüzgarın teninize değmesini hissedin.
Çevreden nasıl kokular geliyor? Kokulara odaklanın, bu kokular nelere benziyor?
Bu güzel, rahat konforlu yerinize bir ad verin. Her rahatlama isteğinizde bu yerin detaylarını ve ismini anımsayın.