Yoga beden ile zihnin birleşmesi anlamına gelir. Yoga bedensel bir eylem olarak ele alınmasının yanında, yogaya beden-ruh-psikoloji bağlamında bütüncül yaklaşılır. Yogada ilk başlanılan nokta bireyde olan davranış değişikliğidir. Birey davranışlarını geliştirip yeniden düzenlemelidir çünkü yoga disiplin ve ölçülülük ile ilgilidir. Eğer birey yogayı düzenli ve disiplinli uygularsa ihtiyaçlarını fark edip kendine dönük olumlu- olumsuz özelliklerinin farkındalığına ulaşabilir ( Iyengar,2016). 

Yoga evrenseldir yani herhangi bir dinin bir unsuru değildir.  Bireylerin kendi deneyimlerine ve potansiyellerine odaklanmasını ve özgürleşmelerini hedefler (Saraswati, 2001). 

Yoga, fiziksel ve psikolojik ızdırabın sonudur.  Yoganın amacı muvaffak olmaktır, en verimli şekilde insan olmaktır.  

Izdırap ve acı farklı durumlardır. Izdırap acıyla olan ilişkimizdir.  Acıdan kaçmak değil ona izin vermek burada bahsedilendir.  

Yoga esasen doğru tepki verebilmek ile ilgilidir. Doğru tepkimizi geliştirirken farkında olmak anı iyi değerlendirmek bize yardımcı olacaktır. Bunun için yoga temelli pratiklere başvurulabilir. Yoga temelinde sekiz pratik yatmaktadır. Bu pratiklerden asanalar, nefes ve meditasyon evrelerinden bahsedelim.  

Asanalar beden hareketleridir. Beden hareketlerinin yanında nefes egzersizleri sayesinde beden rahatlama pozisyonuna geçer. Bu nedenle öncelikli olarak nefes alıştırmaları ile başlanır.  

Nefes çalışmaları ile hazırlanan beden ve zihin için sırada asanalar yani beden hareketlerine geçilir.  

En son aşama meditasyon kısmıdır. Burada vurgulanan nokta “şimdi ve burada olma” halidir. Kişinin kendi düşünceleri üzerine düşündüğü ve bu sürece birebir tanık olduğu andır. Zihin kalıcılığı ve düşüncelerin geçiciliği vurgulanır.  

Yoga süreci sonunda birey davranışlarında ve bakış açısında değişmeleri görebilir. Beden farkındalığı ve dürtü kontrolü gelişebilir. Birey beden ve zihin bütününe bir adım atmış olur. 

Son olarak yoga hususunda pratik yapmanın ne denli mühim olduğunu hatırlatmak gerekir. Yapılan pratikler sayesinde yoga felsefesini birey kendi hayatına entegre eder.  

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.  

Psikolojik Danışman Gözde Ergin  

 

Kaynakça  

Iyengar, B. K. S. (2016). Yoga ve Siz (2. Baskı). İstanbul: Okyanus Yayıncılık. 

Saraswati, S. J. (2001). Yoga (3. Baskı). İstanbul: Okyanus Yayıncılık